Strandul termal de langa Sarcau (jud. Bihor)

29 septembrie 2011 at 22:11

Tot in concediul din luna august, pe langa strandul termal din Marghita si strandul termal de la Madaras, am mai fost si la strandul termal de langa Sarcau. Strandul se afla la 34 km fata de Oradea, 22 km fata de Marghita (drumul national DN 19E) si 1,7 km fata de Sarcau. Chiar daca mai nou, denumirea oficiala a strandului, respectiv a locului, este „Complex Adorianis„, majoritatea oamenilor il stiu ca fiiind „strandul termal de la Sarcau„.


Vizualizare hartă mărită

Daca veti vizita site-ul oficial al strandului ‘complex-adorianis.ro‘, veti putea afla povestea strandului. Foarte pe scurt: in anii 1971-1972, in zona se efectueaza ‘lucrari de cercetare geologica pentru depistarea de noi rezerve de petrol si gaze, ape geotermale si apa potabila‘, in urma gasirii apei termale (43°), in zona se construiesc de catre administratia locala: 4 bazine mai mici, un bazin de decantare a apei termale, cabine de schimb si grupuri sanitare in aer liber. Doar ca, in timp ‘bazinele s-au degradat, s-au înfundat conductele de alimentare a bazinelor astfel încât la începutul anilor 90 din cele 4 bazine doar 2 mai funcţionau.‘ In luna februarie 2003, strandul este scos la licitatie si este castigat de catre Ilie Patalau (patronul unei fabrici de mobila din Zalau). In 2005 este data in folosinta ‘pensiunea Adoriana‘ iar in 2008 a fost data in folosinta ‘Vila Rossa‘, ambele avand 3 stele .

Pe lângă aceasta s-a investit foarte mult şi în baza de tratament care cuprinde piscina interioară cu apă termală, o sală pentru gimnastică şi cabinetele pentru efectuarea procedurilor medicale. Deasemenea s-au pus în valoare şi energiile alternative, realizându-se două sisteme de încălzire cu panouri solare.

Strand Termal Sarcau

In prezent, strandul are un bazin in incinta bazei de tratament (unde se poate veni chiar si iarna) si inca alte 6 bazine in aer liber: un bazin olimpic cu apa rece (24°), un bazin mare (acoperit cu o panza impotriva soarelui) cu apa termala sulfuroasa (36°-39°), 3 bazine mici cu apa termala sarata/sulfuroasa (34°-42°) si un bazin mic cu apa rece (26°-28°).

Pretul de intrare la strand era (in august 2011) de: 15 lei pentru adulti, 5 lei pentru copii (3-14 ani) si gratuit pentru copii sub 3 ani.

In incinta strandului se vand dulciuri dar fara bautura si tigari. Doar pentru copii. Totusi… pentru fumat sunt amenajate foisoare speciale. Foisoare asemanatoare au fost create si pentru cei care vor sa manance civilizat (mancarea adusa de acasa).

Peste tot sunt asa multe sezloange, incat nimeni nu sta pe jos. Toata lumea are sezlongul lui.

Cat despre apa… partea proasta e ca miroase a oua clocite si a petrol, partea buna e ca e una dintre cele mai bune ape termale care contine: sulf, sare, magneziu, fier, astfel incat apa trateaza cu succes: boli reumatismale degenerative cat si inflamatii, boli neurologice cronice, afectiuni posttraumatice, tulburări circulatorii venoase, boli ginecologice cronice. Apa este ea buna, dar nu este indicat sa stai mult in ea. Este prea tare. Prea puternica. Plus ca nu poti rezista mult din cauza… mirosului.

Ca si puncte negative gasite la strandul de la Sarcau:

  • Nu am gasit umbra in tot strandul, in afara de bazinele cu apa termala care sunt acoperite, dar unde nu se poate sta foarte mult. Ma refer in special la umbrelute pentru sezloange. La amiaza, fiind frant de la caldura si de la apa termala, am vrut sa dorm putin (ca doar am fost in concediu).  Dar nu am avut cum. Cu un soare dogoritor, 36° in aer si fara pic de umbra, nu a fost posibil. La un moment dat m-am asezat intr-un foisor ca sa mai scap de soare. Poate pe viitor. Cine stie.
  • Drumul de la Oradea la Complexul Adorianis, adica drumul national DN 19E, este unul din drumurile cele mai proaste din judet si poate si din toata tara. Un drum national sa arate asa? Groaznic. Inainte nu l-au reparat ca au asteptat sa vina cei de la Autostrada Transilvania sa il repare ei. Cei de la autostrada nu l-au reparat ca ba aveau de lucru, ba nu aveau, din cauza banilor de la Guvern. Acum incep iar lucrarile la Autostrada Transilvania. Iar nu o sa il faca in graba deoarece iar o sa fie circulat de zecile de basculante incarcate peste limita legala, astfel ca orice reparatie/asfaltare ar fi in zadar. Daca am rezistat pana acum cu un asa drum, putem sa mai rezistam inca, cativa ani, tot asa. Nu?

Totodata, in incinta complexului se afla si un teren de fotbal 5×5, ideal pentru un meci amical cu prietenii.

Concluzie: peste tot este curat (exista oameni care fac curat pe acolo toata ziua); sezloange cat cuprinde (pentru toti); apa atat rece cat si apa termala in cele 6 bazine (pentru toate gusturile); peisaj frumos, liniste (fara urlete/tipete, cum e la Baile Felix).