Service auto – Romania

9 decembrie 2008 at 12:37

Ca orice sofer, vine o zi cand fie lovesti tu pe cineva cu masina, fie te loveste pe tine careva ‘dobitoc‘. Pai la ce circulatie e la noi, la ce drumuri si mai ales la cate masini sunt mai nou pe la noi, nici nu e de mirare. In cazul de fata s-a intamplat sa puna al’ din fata mea frana, din cauza celui din fata lui si tot asa… astfel ca la randul meu cand a trebuit sa pun frana, nu am fost indeajuns de rapid (am fost luat prin surprindere) si am reusit sa ai dau un ‘pupic‘ celui din fata mea.

Odata lovita masina, daca ai si ghinionul sa iti expire CASCO-ul cu 3 zile in urma, te trezesti ca tre’ sa platesti tu tot. Si cum nu stiu o gramada de mecanici si tinichigerii (ca nu a fost cazul pana acum) m-am lasat pe mana unora, recomandati la randul lor de unii prieteni.

Greseala fundamentala la alegerea unui service auto, este sa mergi la un service de la o reprezentanta (Dacia, Fiat, Kia, BMW, Skoda…) oricare ar fi ea. De ce „greseala fundamentala„? Deoarece nu prea merge mai nimeni la ei, ca stiu care e faza cu ele, dar unii care totusi merg (adica eu), au prilejul de a trai o experienta cat se poate de neplacuta. Din cauza ca nu au multi clienti, cand vine cate unul, ai tine masina cat se poate de mult acolo, pentru ca la factura sa fie motivate orele multe de manopera trecute.

Asa si eu, am mers la o cunostinta care lucreaza la reprezentanta KIA de pe Clujului si am lasat masina acolo pentru a fi reparata, dar nu inainte de a intreba de sute si sute de ori cat va fi costul reparatiilor. Deoarece nu era foarte mare avaria s-a estimat un pret de 1.000 ron din care 250 o capota, 100 o bara la radiator, ceva lipituri la faruri si la bara din fata, restul pana la 1.000 urmand sa fie manopera. Timpul de finalizare: 1 zi pentru aducerea pieselor, 2-3 zile pentru manopera… ca la cum zice-au si ei „nu e chiar asa de grav”. Buuun! Ce sa ai faci… ai gresit, platesti!

A ramas ca ei sa ma sune cand este gata masina. Dupa cateva zile stiind ca la noi (la romani) daca tu nu te interesezi pentru treburile tale, sigur pe altii nici atat nu ai intereseaza. Asa ca dau telefoane… „E gata? Nu e gata?”. E gata maine, e gata poimaine, ca nu a venit piesa cutare, ca nu e tinichigiu acasa, ca nu e liber ala cu vopsitu… si tot asa. Dupa o saptamana si ceva zile (intr-o sambata), cica e gata reparata masina. Buun! Yupiii! Sun (tot eu – tin sa mentionez ca pe toata perioada singura data cand am fost sunat, a fost cand am primit pretul SOC pentru reparatie) si nu raspunde nimeni. Asa ca sun pe altcineva. Se pare ca masina masina nu este gata si ca mai trebuie vopsita capota. Hmmm!

Oricum… mai trece o saptamana cu telefoane si amanari pe o zi pe alta si iar se preconizeaza finalizarea pentru sambata (iar sambata). Iar sun sambata si iar nu dau de nimeni. Pai atunci m-am ofticat rau si am sunat direct la director. Pai da pana unde o tot lungim asa… Si ca sa aflu, ca desi eu am stiut ca masina e cand la tinichigeriu, cand nu stiu unde, ea defapt nu a iesit niciodata din firma. La un moment dat mi s-a spus ca nu e gata, deoarece nu a ajuns de la tinichigeriu. Ca sa vezi.

Dupa o cearta cu directorul, ni se promite ca luni (8 decembrie 08) la ora 13:00 fix, masina va fi gata. Yeeee! (iar). Luni la ora stabilita sun (tot eu) si mi se spune ca nu e chiar gata, dar putin mai tarziu va fi sigur gata. Tunete si fulgere! In tot acest timp eu am tot intrebat cat o sa fie, cat o sa fie, ca sa stiu cat sa strang, cu cat sa merg la ei. Intreb si de data aceasta cat va fi costul, ca daca tot e gata reparata, sa adun banii si sa scot odata masina din „capcana mortii” de unde era. Deoarece nu facuse nimeni pana atunci nici o lista cu costurile, mi se spune ca voi fi sunat (auzi bre… sa fiu sunat… gish) si mi se va spune pretul.

Si in loc de 13:00, s-a facut ora 17:00, cand am primit confirmarea ca e gata masina si cat costa. Bunnn! Legat de cost… ma suna secretara si cu o nonsalanta ma informeza ca e gata masina si ca reparatiile costa… 2.345 ron. Nu 1.000, nu 1.500 ci… 2.345 ron. Deci de la 1.000 ron pret estimativ s-a ajuns la 2.345. Hai ca se intelege ca mai intervine una alta, chestii neprevazute si mai tre sa urci pretul putin… dar nu la 2.345. Si ca sa vad ca pretul pieselor si vopsitul capotei au fost in valoare de 900 ron iar restul de 1445 este manopera (adica 22 de ore de munca ). Manopera care in maxim 4-5 ore era gata tot. Ca la cum au zis si ei „nu e chiar asa de grav”.

Sunt ofticat din mai multe motive:
1. mi s-a spus un pret estimativ de 1.000 si s-a ajuns la 2.345
2. mi s-a spus ca in 2-3 zile e gata masina si s-a ajuns la 2 saptamani si ceva zile.
3. unul imi spunea una, altul alta despre reparatii…

Acesta este masina in cauza…

FIAT PUNTO

FIAT PUNTO

PS. Dupa o cearta zdravana la sediul KIA, s-a aplanat conflictul si pe cale amiabila s-a ajuns de la 2.345 la 1.500 (ultimul pret care l-am oferit). Problema a fost ca nu am cerut eu un pret estimativ pe foaie semnat, stampilat de la seful de atelier, ci m-am multumit cu oferta mecanicilor in oral. Asa sa imi fie invatatura de minte… si nu numai. Fara scris si stampilat, sa nu faceti niciodata, fie ca e prieten, fie ca nu e…
Si cel mai important… sa va faceti oameni buni CASCO. Ca la ce e pe drumurile din Romania… jaleee frate, jale.

PEACE!