Poze HDR cu orasul/municipiul Marghita

14 august 2011 at 21:38

In concediul avut acum o saptamana, am zis sa merg cateva zile si la bai la Marghita. Ca daca tot am vorbit de strandul si piscina de la Hotelul din Marghita, in articolul ‘Strandurile termale din Marghita – cazare/preturi 2011‘ , se cuvenea sa testez si pe propria piele, cum mai e pe acolo (nu am mai fost acolo la strand de vreo 6-7 ani… daca nu si mai mult). Cu ocazia aceasta am facut mai multe poze HDR: la Dealul Viilor (se vede tot orasul de acolo), la piscina hotelului, la parcul dendrologic de la Colegiul National „Octavian Goga” si cateva prin oras. Poze cu orasul/municipiul Marghita s-au mai vazut, dar poze HDR nu prea. Pozele nu se vor a fi o prezentare a orasului. Pozele HDR au fost facute la intamplare, pe unde m-am plimbat.

Marghita_HDR_Aug2011Dar de ce HDR? Si mai exact ce e cu HDR asta? Sunt acele poze la care culorile si contrastul sunt foarte accentuate. Cum se face o poza HDR? Destul de simplu. Cel mai des intalnit procedeu, este cel in care se foloseste Adobe Photoshop. Nu stiti Photoshop? Nici o problema. Este foarte simplu:

1. se ia o poza (care o vrem HDR),

2. se deschide in Photoshop (meniu: File – Open – poza), se modifica expunerea la +2 (meniu: Image – Adjustments – Exposure – Exposure=2 – OK), se salveaza poza (meniu: File – Save As – poza +2)

3. se deschide iar poza originala si de modifica expunerea la -2 (meniu: Image – Adjustments – Exposure – Exposure=-2 – OK), se salveaza poza (meniu: File – Save As – poza -2)

4a. se combina/suprapun in Photoshop cele 3 poze create : originala, cea cu expunere +2 si cea cu expunere -2 (meniu: File – Automate – Merge to HDR), se seteaza EV (EV=0 pentru poza originala, EV=2 pentru cea cu expunere +2 si EV=-2 pentru cea cu expunere -2), se alege Method – Local Adaptation, se modifica dupa preferinte si gata poza HDR.

4b. sau combinam cele 3 fisiere cu programe specializate: Photomatix, Dynamic Photo-HDR (super programul; merge si cu o singura poza).

Pentru 2-3 poze, procedeul de mai sus este acceptabil. Problema este cand avem mai multe (50-100 poze). Atunci procedeul devine un chin.

HDR_On_Off

Un procedeu extrem de simplu, este cel in care folosim telefonul din dotare + o aplicatie specializata de HDR (Android: HDR Camera sau Iphone: Pro HDR). In cazul meu, am folosit aplicatia HDR Camera pentru Android. Procedeul este asemanator cu cel descris mai sus, doar ca programul face toata treaba in mai putin de 10-15 secunde: face 3 poze, le suprapune, modifica contrastul si culorile la poza finala si gata poza HDR. Astfel ca se pot face oricat de multe poze, doar sa avem loc in telefon pentru ele.

Dar sa va arat pozele respective. Primul set de poze HDR sunt facute la Dealul Viilor, locul de unde se vede tot orasul + imprejurimile. Inainte, acolo era o livada cu meri, peri, pruni… Acum au mai ramas doar cativa copaci care au rezistat eroic de-a lungul timpului si a hotilor.

Cateva poze HDR si de la piscina hotelului. Nu sunt asa multe. Eram ocupat cu inotul. Apa nici rece, nici fierbinte (ca la strand)… potrivita.

Si la final, cateva poze HDR facute in timpul plimbarilor prin oras.