Pavilioanele (1-4) parasite din Baile Felix

6 martie 2016 at 23:27

In Baile Felix, dupa strandul Felix/Apollo, paralel cu nou strand Termal se afla o cladire lunga abandonata, stiuta de lume ca fiind ‘PAVILIOANELE 1-4‘.  Pavilioanele-parasite-Baile-Felix-001

Ce e cu ele? De ce sunt parasite? De ce nu se renoveaza? De ce nu se darama sa se fara hoteluri, complexuri, stranduri…?

Din articolul ‘Baile alandala‘ postat pe ebihoreanul.ro in 24 mai 2013 aflam ca:

Batranele pavilioane au fost construite in 1892 in mijlocul statiunii Baile Felix.

In anii 2000, SCT Felix a avut o solutie pentru a trezi statiunea la viata: sa darame vechile pavilioane dezafectate  fiindca devenisera adevarate focare de infectie, invadate de mucegai si de ciuperci, iar în locul lor sa extinda strandurile si sa ridice o sala de spectacole cu 600 de locuri (aproape cat Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea), precum si una de jocuri (bowling, biliard, tenis de masa etc).

Proiectul a fost oprit in 2011, dupa ce fantomaticul Ordin Premonstratens a pierdut procesul prin care voia centrul statiunii. Pe considerentul ca apele termale din Felix au fost ‘descoperite’ de calugari inca de prin secolul XIII, iar Ordinul ar fi fost proprietarul terenurilor pana la instalarea regimului comunist, premonstratensii au revendicat initial intregul perimetru al Bailor. Apoi, pentru ca absurdul era prea mare, doar pavilioanele. ‘Ne-am judecat ani intregi, pana am dovedit ca din 1937 terenurile apartineau oficial statului roman, deci nu puteau fi nici confiscate de comunisti in 1945, nici revendicate de cineva dupa 1989’, explica Serac.

Dar, taman cand SCT Felix umbla dupa avize si autorizaţii pentru demolarea pavilioanelor, la initiativa Ministerului Culturii, condus pe atunci de presedintele UDMR Kelemen Hunor, acestea au fost clasate, brusc, ca monumente istorice!

‘Pavilioanele nu au nicio valoare arhitecturala, pentru ca fatadele sunt banale, iar in interior existau doar camere de 2 pe 5, cu grup sanitar comun, si sali de tratament afectate iremediabil de aburii apelor termale. Nici valoare istorică nu au’, spune Serac.

Dar cine este acest Ordin Premonstratens? In articolul „Un ordin calugaresc al Vaticanului vrea inapoi Baile Felix” postat pe gandul.info in 13 iulie 2013 aflam istoricul lor:

Ordinul calugaresc Premonstratens a fost înfiintat in anul 1120 de către Sfantul Norbert de Xanten, care impreuna cu 13 colaboratori a ctitorit o manastire in localitatea Prémontré din Franta. Ordinul a fost recunoscut de catre Biserica Catolica in 1126. In cea mai infloritoare perioada a ordinului, adica in secolul XIV, ei detineau 1700 de manastiri in întreaga Europa. Ordinul s-a extins in principal in tarile vestice, dar si Europa Centrala. Acum centrul de putere al ordinului se afla in Belgia, unde exista cateva manastiri reconditionate si unde membri ordinului activeaza. Potrivit unui recensamant din 2005, in Europa functionau aproape 100 de manastiri si ordinul avea 1300 de membri.

Dar sa vedem cum se prezinta PAVILIOANELE 1-4 din Baile Felix in Martie 2016:

PS. Conform unor localnici, acum 5-6 ani in cladiri au stat mai multi studenti de la Universitatea Oradea. Studentii sunt de vina pentru starea deplorabila in care este cladirea?