Noul Strand Termal din Marghita, jud. Bihor

3 octombrie 2010 at 03:06

Cu ocazia ‘Zilelor Municipiului Marghita 2010’ (24-26 Septembrie), am ajuns sa vad si eu stadiul la care a ajuns noul Strand Termal Marghita, care face parte din ‘Parcul Balnear Regional‘.

Noul Strand Termal Marghita

Proiectul a fost pus la punct de catre ‘Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest‘, iar finantarea este asigurata prin programul PHARE 2006. Valoarea totala a proiectului depaseste 4 milioane de euro si se refera la amenajarea unui parc balnear regional cuprinzand localitatile: Marghita din judetul Bihor (10 hectare de teren) si Tasnad, respectiv Beltiug, din judetul Satu Mare. Este al doilea parc balnear regional finantat din fonduri europene, dupa cel care cuprinde localitatile: Dej, Cojocna si Figa, pentru care s-au alocat fonduri prin programul PHARE 2005. Proiectul presupune amenajarea unui spatiu in care sa fie construite cateva bazine cu apa termala, mai multe terenuri de sport, un centru de terapie, o statie de epurare si cateva imobile pentru turisti. Dupa finalizarea investitiei din cele trei localitati, Regiunea Nord-Vest va deveni cea mai importanta zona din Romania din punct de vedere al turismului balnear si totodata o importanta sursa de venit.

Strand Marghita Finantare Phare

Proiectul initial avea ca amplasare a noului strand termal, zona periferica a orasului (extremitatea nordica a orasului, langa drumul ce duce spre localitatea Otomani) denumita: ‘La trei copaci’, ‘la Cabana’, sau mai nou ‘la Casa Bihorului’ (localnicii stiu ce zic eu aici). Cei de la ADR Nord Vest au ales acea aplasare, deoarece este o zona turistica si de agrement importanta a orasului si este aproape de un drum judetean important si nu necesita investirea unei sume de bani suplimentare in infrastructura. Ei nu au stiut ca din cauza ca acolo zona este impadurita, administratia locala Marghita, pentru a defrisa o suprafata de 10 hectare de cat avea nevoie pentru proiect, trebuia sa planteze copaci intr-o alta zona, pe o suprafata de 30 de hectare. Deci… trei copaci plantati, la fiecare copac taiat. Alti bani, alta distractie.

Otomani-Marghita

Unii spun ca la mijloc au fost unele interese personale ale unor persoane din administratia locala Marghita, ca amplasarea sa fie in alt loc decat cel initial. Ca doar de aceea primim finantari PHARE…, ca sa se poata imbogatii unii peste noapte. Daca se poate, de ce nu! In fine, nu intru in detalii, ca e lunga povestea.

In cele din urma, dupa o perioada de certuri si scandaluri legat de amplasare, s-a hotarat ca parcul balnear, respectiv a noul strand termal din Marghita, sa se faca pe locul fostei unitati militare. Acolo sunt 15 h, iar ei aveau nevoie doar de 10 h. Deci se putea realiza acolo proiectul.

Noul_Strand_Marghita_Amplasari.jpg

Singura problema la declaratia: ‘…va deveni cea importanta zona din Romania din punct de vedere al turismului balnear’ o reprezinta faptul ca drumurile din Nord-Vestul tarii sunt cele mai rele. Cum sa faci turism, cum sa vina lumea la ‘Parcul Balnear’, la strandurile termale din zona, cand drumurile sunt de toata jena. Acum se lucreaza intens la drumul european E671 (Oradea-Sacuieni). Unde e terminat, e cat se poate bun drumul. Doar ca… mai au. Iar la cum se misca lucrurile la noi… o sa mai dureze. Acum se lucreaza la poduri si podulete, iar pe unele portiuni se circula doar pe o banda. Eu zic ca drumul este bun cam 60-70%. Tutusi… pana cand nu e gata, prefer sa merg pe drumul judetean 191, Oradea-Salard-Marghita. O fi el peticit, o fi el denivelat, o fi avand el unele portiuni mai rele, dar macar e drept si nu stau la semafoare.

Ca sa nu mai zic ca ‘iarna bate la usa’, ceea ce inseamna ca la o prima zapada, la un prim inghet, drumurile vor reveni ce au fost… ‘un adevarat cosmar pentru soferi’.

Ce imi place la noul Strand Termal Marghita:

– ca este mare locul;

– ca totul e nou, la standarde europene;

– ca e frumoasa zona; linistita;

– ca bazinele au sistem de purificare a apei;

– ca au fost create noi locuri de munca;

– ca sunt copaci (pentru umbra).

Ce nu imi place (pana acum) la noul Strand Termal Marghita (am inteles ca inca se mai lucra la el, ca nu e gata):

– ca intrarea e foarte departe de parcare (in celalalt capat); foarte prost gandit; huoo;

– ca au facut doar doua bazine (care sunt destul de mici); ar fi putut sa faca mai multe (macar 3) ca doar este destul loc acolo;

– ca nu au facut si bazine acoperite; fiind apa termala, se putea merge atat vara cat si iarna; plus ca in oras mai este un strand descoperit;

– ca nu au modernizat cat de cat si celalalt strand (foarte cunoscut in zona); in afara de dusuri si unele mici reparatii, nu prea s-a modernizat mai nimic in ultimii 30 de ani; sa modernizeze bazinele, sa mai faca altele noi,…;

– ca e destul de ascuns; e mic orasul, dar totusi…

Mai jos, veti gasi mai multe poze cu noul strand termal Marghita, facute in 25 Septembrie 2010.

Noul_Strand_Marghita (7).jpg

PS. Din surse neoficiale am inteles ca un bilet va costa 20 ron/adult (la strandul vechi, intrarea este 10 ron/adult).