Festivalul Luminilor Oradea 2012

23 mai 2012 at 01:10

Festivalul Luminilor a luat fiinta in 2004, la Cluj-Napoca (lacul din Parcul Central) cu ajutorul membrilor Organizatiei Nationale „CERCETASII ROMANIEI” si avea denumirea ‘Seara Viselor Împlinite’. In 2008 se extinde la nivel national si apare in alte 9 orase, ajungand ca in 2012 Festivalul Luminilor sa fie prezent in 33 de orase din tara. In primi ani (2004-2008) festivalul se desfasura in luna Decembrie, dar din cauza conditiilor meteo de cele mai multe ori nefavorabile, a fost mutat din 2009 in luna Martie, ca apoi in 2011 si 2012 sa fie promovat in luna Mai. Festivalul Luminilor Oradea 2012

Personal, pana anul trecut, nici nu am auzit de Festivalul Lumilor. Chiar inainte cu o zi de Festival, am gasit pe internet o stire despre ziua (7 mai 2011) si ora  (21:00 – 23:00) cand va fi si in Oradea. De obicei, gasesc informatii despre tot felul de festivaluri si concerte dupa ce au loc. De acesta am aflat la fix, ca sa pot sa merg si eu.

Festivalul Luminilor Oradea 2011 a fost unul inedit, special si… friguros. In plus, din cauza vantului, ‘Cercetasii Romaniei’ alergau de colo-colo, ca sa reaprinda luminarile stinse.

Noroc ca am gasit pozele  facute in 2011 la festival. Erau ‘ratacite’/’prafuite’ in HDD. Am si uitat de ele.

In ce consta defapt Festivalul Luminilor? Pai se iau cateva cutiute confectionate din hartie, cu lumanari aprinse inauntru (initial erau 200, acum sunt 10-20.000 mii/oras), se insira pe toate aleile dintr-un parc in care se opreste iluminatul public (intre orele 21:00 si 23:00), dupa care lumea: fie face poze, fie sta (eventual pe banci) si admira peisajul, fie asculta muzica (vin unii cu chitara si canta – probabil ca sunt de la Facultatea de Muzica), fie (mai nou) se joaca cu tot felul de jucarii fosforescente care se arunca si se invart in aer. Rezultatul… o seara unica, speciala, diferita de restul zilelor in care suntem preocupati doar de munca/scoala, TV si statul pe internet.

 

Festivalul Luminilor Oradea 2012 parea a fi unul total compromis. Toata saptamana a plouat incontinuu, a suflat vantul la greu, au fost chiar si 10° C ziua. Dar toate acestea au durat pana vineri, deoarece sambata 19 mai 2012, a venit vremea buna si caldura (chiar si 25°-27 °). Nu stiu cum a fost in alte orase, dar la Oradea a fost super vremea… si festivalul. Ceva mai multa lume/copii decat anul trecut (probabil deoarece a fost mai cald), muzica, jocuri de lumini, voie buna. La ora 23:00 cand iluminatul public a fost redat  parcului, toata lumea prezenta a regretat faptul ca deja s-a si terminat Festivalul Luminilor Oradea 2012. Prea frumos si prea scurt. Dar nu conteaza, anul viitor, daca vremea va tine iar cu noi, Festivalul Luminilor va fi si mai frumos si cine stie… poate si mai lung.

Observatie: Festivalul Luminilor este locul ideal pentru pasionatii de foto, in special pentru cei care detin un echipament adecvat fotografierii pe timp de noapte: DSLR (cu ISO cat mai mare), plus un trepied.