Panasonic FZ28

16 ianuarie 2009 at 11:23

Desi nu am acest aparat (adica Panasonic FZ28), tin sa precizez ca este un aparat foto cat de poate de Hi Tech.

Panasonic FZ28 - fata/spatePanasonic FZ28 – fata/spate

Am urmarit evolutia aparatelor Super Zoom de la Panasonic si in special predecesorul sau „FZ18„.

Daca e sa fie comparat cu un DSLR: Canon sau Nikon, nu ajunge chiar la calitatile acestora… dar pentru cate are…  merita banii.

De exemplu o comparatie intre Nikon D60 si Panasonic FZ28 gasiti mai jos:

Nikon D60 vs Panasonic FZ28

Nikon D60 vs Panasonic FZ28

Deci, ce are:

– 10 Mp,

– stabilizator de imagine,

– optical zoom 18x (27-486 mm echivalent in format 35 mm; pana la 32x extra optical zoom),

– digital zoom 4x,

– display LCD 2,7″,

– inregistrare video HD – 1280×720 pixeli la 30 fps (16:9),

– card CD si\sau SDHC,

– viata acumulator la o incarcare: 460 poze.

Ce nu are:

– ca orice bridge (point and shoot) nu are claritatea aceea desavarsita ca a unui DSLR. Diferenta se observa in cazul in care vrei sa printezi pozele format mare (poster) sau vrei sa decupezi anumite lucruri din poza. Dar daca faci ca majoritatea dintre noi, o gramada de poze, le vizionezi pe PC (eventual le salvezi pe vreun site) si apoi le scrii pe CD (sau DVD), sigur nu o sa observi mare diferenta.

– tot in comparatie cu DSLR-urile, FZ28 nu are viteza aceea de procesare a pozei si de a face instantanee. Deci e putin mai incet… dar diferenta e de secunde si milisecunde.

Avantaje:

– are zoom 18 x cu stabilizator

– are inregistrare video HD (cu zoom), ceea ce e super cool din partea mea

– nu trebuie sa cari 2-3 obiective ca in cazul unui DSLR

– pretul e de 1250 – 1300 ron fata de 1800 ron kit D60 + 500-1500 ron obiectiv zoom (pret total minim 2300 ron).

Super Optical Zoom

Dezavantaje:

– un DSLR tot DSLR ramane… ca si calitate poza… si nu numai. De exemplu la lumina slaba (poze facute noaptea sau in incaperi slab iluminate) pozele nu vor iesi niciodata cum ies pe un DSLR… si cu asta am zis tot.

– unii sunt de parere ca e mai bine cu baterii decat cu acumulator. In caz ca se strica, e mai ieftin sa iei cevata baterii decat un acumulator nou… cica…

Demonstratie video – zoom

PS.

1. Stiu ca normal nu ar fi cazul sa fac comparatie intre D60 si FZ28 deoarece nu sunt clase asemanatoare… dar cam acestea ar fi optiunile mele in momentul de fata, daca as vrea sa iau un aparat foto.

De ce nu o ‘sapuniera’ la 400-500 ron? Pentru ca in conditii de iluminare slaba, de scene nocturne, ai foarte slabe sanse sa iti iasa pozele. Sunt foarte sensibile la lumina slaba.

De ce nu un aparat profesional (Nikon D300 sau care o mai fi)? Deoarece, daca nu ai o caruta de bani sau sa faci bani din pozele respective, pentru vanzare la reviste, site-uri sau cine o mai vrea sa le cumpere… nu prea se merita. Plus ca daca vrei sa fii un profesionist desavarsit,  trebuie neparat sa ai si un trepied, blitz extern, tot felul de obiective…

2. Tin sa precizez ca nu detin nici Nikon D60, nici Panasonic FZ28… Am o ‘sapuniera’ Kodak (veche de 4-5 ani ), care face super poze ziua, dar seara (noaptea) e jale mare. Plus ca am mai avut un Nikon D50 cu care am facut super poze, dar pe care nu mai il am. Punct.