Cum sa faci poze ‘alb-negru si color’ (Tutorial)

23 octombrie 2010 at 23:35

Pe parcursul navigarilor tale zilnice pe internet, sunt sigur ca la un moment dat ai intalnit si poze care nu sunt nici poze alb-negru, nici poze color… care sunt defapt o combinatie intre cele doua: ‘poze alb-negru si color‘. Aceste poze sunt folosite pentru a evidentia un obiect, o persoana sau o stare. Ele sunt realizate de regula de catre profesionisti in editare foto, care folosesc programe sofisticate si care nu sunt accesibile oricui, deoarece sunt scumpe dar si destul de complicate (gen Adobe Photoshop sau Paint Shop Pro). Ei bine… dupa ce vei citi prezentarile de mai jos, sunt absolut sigur ca si tu vei putea sa faci foarte usor o ‘poza alb-negru si color’, folosind programe gratuite.

Poze Alb-Negru Si Color

Mai jos, iti voi arata cum se poate face foarte usor o ‘poza alb-negru si color’, folosind programe de editare foto gratuite. Iti voi arata mai multe programe, deoarece sunt sigur ca poate de unele ai mai auzit sau chiar lucrat cu ele: Picasa, PhotoScape (despre care am mai scris in articolul ‘Photoscape – soft de editare foto gratuit‘), PaintNet si GIMP. Iar in cazul in care nu ai auzit de nici unul din ele, atunci vei putea alege care ti se potriveste.

La ‘Varianta A – Picasa‘ si ‘Varianta B – PhotoScape‘ voi prezenta cele mai usoare programe, dar… care nu sunt foarte exacte. Ele merg pe ideea de a lasa culori intr-un cerc, pe care il mutam unde vrem noi. Dar in cazul in care ceea ce vrem sa apara color nu este exact rotund, atunci vom avea si alte zone color decat cel pe care l-am dorit noi.

La ‘Varianta C – PaintNet‘ si ‘Varianta D – GIMP‘ voi prezenta programele ceva mai complicate, putin asemanatoare cu Photoshop, care folosesc ‘layere’. Chiar daca am spus ‘ceva mai complicate‘ , si ele sunt foarte usor de folosit (daca urmati pasii prezentati aici). Probabil ca mai sunt si alte programe gratuite de editare foto, doar ca eu pe acestea le stiu si acestea sunt cele mai populare. Mie personal, dintre cele 4 programe, cel mai usor imi pare a fi: ‘Paint.net’. Dar… fiecare cu parerea lui.

Varianta A – Picasa

BW Color Picasa

 • Pasul 1: descarci programul Picasa 3.8 (click pe imaginea de mai jos).

Picassa 3.8

 • Pasul 2: il instalezi: dublu click pe fisierul ‘picasa3-setup.exe‘ apoi ‘Run’, ‘De Acord’, ‘Instalare’ si la final ‘Terminare’.

Picassa - Pasul 2

 • Pasul 3: alegi o poza folosind CTRL+O sau meniu: ‘Fisier’ – ‘Adaugati un fisier la Picasa’.

 • Pasul 4: click pe poza, apoi ‘Efecte’ si ‘Alb-negru focal’.

Picassa_Pasul4

 • Pasul 5: alegi ‘Dimensiunea’ si ‘Precizia’ locului unde vrei sa fie color, dupa care dai ‘Aplicare’.

Picassa_Pasul5

 • Pasul 6: salvezi poza folosind meniul: ‘Fisier’ – ‘Salvati ca’ si gata ‘poza alb-negru si color’.

Picassa_Pasul6Mai jos gasesti si o prezentare video la ‘Varianta A – Picasa‘ (se vede si HD – 720p).

Varianta B – PhotoScape

BW Color PhotoScape

 • Pasul 1: descarci programul PhotoScape 3.5 (click pe imaginea de mai jos)

PhotoScape 3.5

 • Pasul 2: il instalezi: dublu click pe fisierul ‘PhotoScapeSetup_V3.5.exe‘, apoi ‘Run’, ‘Next’, ‘I Agree’, ‘Next’, ‘Install’ si ‘Finish’.

PhotoScape_Pasul2

 • Pasul 3: pentru a alege o poza mergi la ‘Edit’, directorul unde este poza si apoi click pe poza

PhotoScape_Pasul3

 • Pasul 4: alegi ‘Filtre’ – ‘Regiune (Defocalizare) – ‘Ton Gri’ – ‘Marime/Pana’ si ‘OK’.

PhotoScape_Pasul4

 • Pasul 5: inainte sa dai ‘Salveaza’, poti sa dai pe ‘Auto-contrast‘ si ‘Retrolumina‘ pentru a face poza mai vie. Apoi dai ‘Salveaza’ – ‘Salveaza ca’ si gata ‘poza alb-negru si color’.

PhotoScape_Pasul5

Mai jos gasesti prezentarea video la ‘Varianta B – PhotoScape‘ (se vede si HD – 720p).

Varianta C – Paint.net

BW Color PaintNet

 • Pasul 1: descarci programul Paint.net 3.5.5 (click pe imaginea de mai jos).

PaintNet 3.5.5

 • Pasul 2: il instalezi: dublu click pe fisierul ‘Paint.NET.3.5.5.Install.exe‘, alegi metoda ‘Quick’, apoi dai pe ‘Next’, ‘I Agree’ si ‘Finish’.

PaintNet_Pasul2

 • Pasul 3: alegi o poza folosind CTRL+O sau meniu: ‘File’ – ‘Open’.

PaintNet_Pasul3

 • Pasul 4: in cazul in care nu ai o fereastra mai mica denumita ‘Layers‘, atunci fie apesi ‘F7‘ sau mergi sus in meniu la’ Window’ – ‘Layers’ (trebuie sa o ai);

PaintNet Pasul 4

 • Pasul 5: facem o copie dupa copia originala astfel incat o sa avem doua poze suprapuse denumite ‘Background’ (deocamdata, ambele color); deci dai Ctrl+Shift+D sau mergi la meniu ‘Layers’ – ‘Duplicate Layer’.

PaintNet - Pasul5

 • Pasul 6: in fereastra ‘Layers’, selectezi poza Background a doua (cea de jos) si dai Ctrl+Shift+G, adica meniu ‘Adjustments’ – ‘Black and White’; de ce am selectat a doua poza ca sa o facem alb-negru si nu prima? deoarece din poza color vom sterge tot in afara de obiectul/persoana care vrem sa fie color, ramanand apoi in fundal poza alb-negru care este sub cea color; daca am dori sa avem un obiect/o persoana  alb-negru intr-o poza color am face invers: poza alb-negru sus si cea color jos/sub.

PaintNet - Pasul6

 • Pasul 7: selectazi in fereastra ‘Layers’, prima poza ‘Background’ (cea color), apesi tasta ‘E‘ sau butonul din fereastra ‘Tools care arata ca o radiera, alegi marimea la ‘Brush width + -‘ si incepi sa stergi tot in poza, in afara de obiectul sau persoana care vrei sa fie color; in apropiere de obiect/persoana trebuie sa folosesti o marime mai mica (gen 5-10) pentru a putea sterge si in locurile micute, mai putin accesibile cu radiera mare.

PaintNet - Pasul7

 • Pasul 8: dupa ce ai terminat de sters, pentru a salva poza, dai Ctrl+Shift+S sau meniu ‘File’ – ‘Save As..’; apoi selectezi in fereastra ‘Save As, la ‘File Type’ sa fie formatul ‘JPEG (*.jpg)’, deaorece initial este setat pentru formatul ‘Paint.NET (*.pdn)’; apoi ‘OK’ (nu am mai facut screen), dupa care ‘Flatten’, rezultand o singura poza Background.

PaintNet - Pasul8

 • Pasul 9 (optional): daca poza e cam stearsa si are nevoie de putina viata, atunci dai Ctrl+Shift+C sau meniu ‘Adjustments’ – ‘Brightness / Contrast…’ si ai dai putin contrast si putina lumina daca este cazul

PaintNet - Pasul9

 • Observatie: Pe tot parcursul procesului de editare, in cazul unei greseli (ai sters ce nu trebuia sau ai inchis/salvat poza din greseala), poti folosi fie Ctrl+Z, adica meniu ‘Edit’ – ‘Undo’, fie fereastra ‘History’ (care se activeaza cu F6), unde ai toti pasii facuti de la deschiderea programului de editare foto Paint.Net.

PaintNet - Pasul10

Recapitulare:

PaintNet - Rezumat

Mai jos gasesti prezentarea video la ‘Varianta C – PaintNet’ (se vede si HD – 720p, doar ca din motive necunoscute mie, nu se vad ferestrele de ‘Layers’ si ‘History’).

Varianta D – GIMP

BW Color Gimp

 • Pasul 1: descarci programul Gimp 2.6.11 (click pe imaginea de mai jos); este varianta pentru Windows si Linux.

GIMP 2.6.11

 • Pasul 2: il instalezi: dublu click pe fisierul ‘gimp-2.6.11-i686-setup.exe‘ , apoi ‘Next’, ‘Next’, ‘Install Now’ si ‘Finish’.

GIMP - Pasul1

 • Pasul 3: pasul urmator este sa faci o copie dupa poza actuala, care o vei face alb-negru; folosesti CTRL+D sau meniu ‘Imagine’ – ‘Duplica’.

GIMP - Pasul3

 • Pasul 4: acum vei avea o noua fereastra cu cea de-a doua poza; pentru a face poza alb-negru, in meniul noii ferestre, alegi ‘Imagine’ – ‘Mod’ – ‘Scala de gri’, dupa care tragi de imagine mica ‘Fundal’ peste poza color din fundal, rezultand in prima fereastra (unde este poza originala) la ‘Straturi’ doua imagini mici: ‘Copie dupa fundal’ (alb-negru) si ‘Fundal’ (color); dupa aceste operatii, poti inchide linistit fereastra cu poza alb-negru deoarece nu vei mai avea nevoie de ea; mai departe vei lucra doar cu prima fereastra/poza;

GIMP - Pasul4

 • Pasul 5: chiar daca acum ai 2 layere: una color si una alb-negru, Gimp fiind mai aproape de programele de editare foto profesionale, nu te lasa sa lucrezi pe poza/layerul original, astfel incat va trebui sa faci o copie dupa ea (Copie dupa Fundal) folosind Shift+Ctrl+D sau meniu ‘Strat’ – ‘Duplica stratul’ – iar aceasta (‘Fundal’) sa o stergi prin click dreapta si ‘Sterge stratul’; trebuie sa ai ‘Copie dupa Fundal’ varianta color prima; la final vei avea doua layere ‘Copie dupa Fundal’: una color si una alb-negru.

GIMP - Pasul5

 • Pasul 6: un mic amanunt… la ‘Straturi’ – ‘Mod’ trebuie sa alegi in loc de ‘Normal’ sa fie ‘Color’; doar asa cand vei sterge din poza color, in spate va ramane poza alb-negru

GIMP - Pasul6

 • Pasul 7: pentru a sterge din poza color, trebuie sa alegi radiera cu Shift+E sau chestia aia roz din fereastra ‘Trusa de instrumente’; la ‘Panel’ si ‘Scala’, alegi cat de mare sa fie radiera; atentie… ‘Opacitate’ sa fie 100%.

GIMP - Pasul7

 • Pasul 8: pentru salvare vei da Shift+Ctrl+S sau meniu ‘Fisier’ – ‘Salveaza ca’, alegem o denumire dupa care suntem intrebati daca dorim sa ‘Aplatizam imaginea’ sau sa ‘Combinam straturile vizibile’; vei alege ‘Combina straturile vizibile’ – ‘Exporta’ si ‘Salveaza’; cam multi pasi pentru o salvare, dar asta este, fiecare program cu stilul lui.

GIMP - Pasul8

Mai jos gasesti prezentarea video la ‘Varianta D – Gimp’ (se vede si HD – 720p).

Acestea sunt cele 4 programe de editare foto gratuite: Picasa, PhotoScape, PaintNet si Gimp. Te las pe tine, sa decizi care este ‘ cel mai bun ‘. Mai jos vei gasi prima mea colectie de ‘ poze alb-negru si color ‘. Va dau si un link cu ‘poze alb-negru si color‘ (foarte interesante) de pe la altii.