Circulatia cu… farurile de ceata

30 octombrie 2010 at 00:00

De ceva vreme, peste tot vad masini cu farurile de ceata aprinse. Fie ca sunt in oras, fie pe drumurile judetene, ca e zi, ca e noapte, tot mai multi soferi prefera sa mearga cu farurile de ceata aprinse. Si daca nu le-ar zice ‘FARURI DE CEATA‘ as mai zice. Dar asa…

Faruri Ceata MasiniUnii zic ca circula asa, deoarece la randul loc au fost orbiti de catre alti soferi in trafic, iar in felul acesta se razbuna. Altii zic ca asa e la moda si ca daca vrei sa fii ‘trendy/cool‘ trebuie sa mergi cu ele aprinse. Altii ca sunt o necesitate, deoarece se vede mult mai bine drumul cu ele. Altii zic ca merg cum vor muschii lor, ca si asa nu le face nimeni nimic, ca oricum nu prea s-a auzit sa se dea amenzi pentru faza cu ‘farurile de ceata‘.

Eu inteleg sa mergi cu farurile de ceata pornite cand ai vizibilitate scazuta, cand e ceata, ninge sau ploua, dar sa te plimbi in plina zi cu ele aprinse sau seara prin oras (unde oricum sunt luminate strazile), asta chiar nu inteleg. Te simti tu mai bine daca ii scoti neaparat la cel din fata ta ochii? Si asa trebuie sa fii cu ochii in patru la cum sunt drumurile la noi, acum trebuie sa fii atenti si la toti ‘cetosii’ si ‘xenonosii’. Ca te ajunge seara pe drumul Oradea – Marghita, atunci da… daca vrei sa mai ajungi la destinatie, trebuie folosite obligatoriu. Nu tu banda pe mijloc, nu tu marcaje, nu tu… nimic. E ca si cum ai merge pe camp. Si pe langa asta, mai si vin zeci de destepti cu farurile de ceata sau cu faruri xenon, de orbesti instant.

In ‘Legislatie Rutiera‘ din 2007 (doar asta o am la indemana), nu am gasit nimic legat de ‘farurile de ceata’, in afara de faptul ca se folosesc doar pe timp de ceata (asta stiam si eu). Nimic contraventie, nimic puncte de penalizare. In schimb am gasit pe net (dupa multe cautari) doua OUG (Ordonante de Urgenta) din 2002 si 2007 care fac referire la farurile cu ceata:

„OUG nr. 195/2002

prevede 3 puncte de penalizare pentru folosirea luminilor de ceata cand nu e ceata si 4 puncte de penalizare cand, pe ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, nu se circula cu faza scurta si luminile de ceata ( dacă exista), iar Regulamentul prevede ca, atunci cand ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa ori in alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum, sa folosim si luminile de ceata, concomitent cu reducerea vitezei. Pentru folosirea incorecta a luminilor de ceata se dau 4 – 5 puncte-amenda, adică intre 256 si 320 de lei, iar neutilizarea fazei scurte, a luminilor de ceata, atunci cand este ceata, aduce 6 – 8 puncte-amenda, adica 384 – 512 lei.”

„Extras din OUG 69/2007, MO 443/29.06.2007

49. La articolul 108 alineatul (1) litera B, dupa punctul 6 se introduc doua noi puncte, punctele 7 si 8, cu urmatorul cuprins:
„7. stationarea neregulamentara;
8. folosirea luminilor de ceata in alte conditii decat pe timp de ceata;”
Art. 108 (1) litera b se refera la conditiile acordarii a 3 puncte de penalizare.”

Daca mai sunt sau nu in vigoare, asta nu stiu. Oricum… la cum se respecta la noi regulile de circulatie… cu ordonante, fara ordonante… totuna. In curand, lumea se va plictisi de farurile de ceata si se va circula cu faza lunga prin oras. Ce ti-e si cu moda asta. Doar sa tinem pasul cu ea.

Mai jos gasiti ‘cateva‘ masini surprinse cu farurile de ceata in Oradea (B-dul Decebal cu B-dul Dacia), ‘zarite’ pe parsursul a doua zile, la diverse ore (am acoperit numerele si fetele oamenilor, deoarece am vrut sa va arat ‘cate sunt‘, nu ‘cine sunt‘… :o) ).