Arta fotografica – cursuri de fotografie

13 februarie 2009 at 14:02

Mergand pe ideea ca ‘omul tot invata, cat traieste‘, am cautat zilele trecute pe net, cursuri de fotografie, fie ele online, fie organizate la anumite cluburi .

Nu sunt fotograf profesionist, ci doar un amator in ale fotografiei. De apertura, diafragma, distanta focala, shutter, flash… am auzit si stiu cum sa le folosesc… in mare. Dar ideea e ca nu strica sa mai invat unele lucruri noi. Asa, pentru cultura mea generala.

Deci… avem 3 posibilitati:

1. Cursuri de tehnica si arta fotografica, organizate de Cluburi Fotografice profesioniste.

De exemplu: la Oradea (unde locuiesc) Clubul Fotografic „Nufarul” si Asociatia „Euro Foto Art” din Oradea organizeaza incepand cu 23 februarie, doua cursuri de tehnica si arta fotografica(Seria A – Universal si Seria B – Digital).

Clubul Fotografic Nufarul Oradea

Clubul Fotografic Nufarul Oradea

Costul unui astfel de curs este de 300 lei. E mult? E putin? Depinde de buzunarul fiecaruia si de cat de pasionat este de arta fotografica.

Am gasit si unele cursuri care erau la 400 lei (curs in Brasov), altele la 1.000 lei (curs in Bucuresti)… dar preturile tin si de ce fel de curs este (digital sau pe film), cat si de durata unui astfel de curs.

2. Cursuri online contra cost.

In cazul in care nu avem timp sau nu avem posibilitatea sa ajungem la acele cluburi foto care organizeaza astfel de cursuri (poate sunt in alta localitate decat cea in care locuiesti), avem posibilitatea de a face cursul online, in fata calculatorului, indrumati de profesionisti in arta fotografica.

Curs online Brasov

De exemplu (in premiera am putea psune), un astfel de curs, se tine la Brasov si este organizat de fotograful Dan Dinu. Costul unui astfel de curs este de 400 lei, tine 8 saptamani si este sustinut integral online.

3. ‘Cursuri’ online gratis

Un curs foarte, foarte explicativ, despre cum se foloseste o camera digitala (aperture, shutter, depth of field, flash, light and color… ), am gasit la:

Curs online free

Curs online free – Short Courses

Este in limba engleza, dar este cat se poate de explicit, avand la tot pasul, exemple cu: poze, imagini, filmulete, pentru o mai usoara intelegere.

Un alt site, foarte apreciat in lumea fotografica, cu tot felul de trucuri si informatii utile pentru fotografii cat mai reusite, este site-ul:

CameraLabs

CameraLabs

Este foarte apreciat, deoarece explicatiile sunt in format video, pentru o mai buna intelegere. Sunt explicate modalitatile de fotografiere pe timp de noapte; in conditii de iluminat slabe; pentru poze cat mai clare, cand subiectul este in miscare; pentru portrete; pentru peisaje… si multe altele.

Tot in format video, mai gasiti pe Youtube.com, tot felul de ‘tips and tricks’ (informatii si trucuri pentru realizare de fotografii cat mai perfecte) foarte utile, de la diferiti fotografi profesionisti.

Concluzie:

Este bine sa citesti cursul acela explicativ (Short Courses) pentru a avea bazele in ale fotografiei. Iar apoi, daca ai aparat foto digital, tot ce trebuie sa faci, este sa faci cat mai multe poze, la cat mai multe setari si in cat mai multe situatii pentru a intelege cum lucreaza aparatul. Iar daca mai ai si prieteni care au aparate foto de ceva vreme si se pricep in ale fotografiei (cat de cat), e bine sa faci schimb de impresii cu ei. In acest caz, este in regula sa furi de la altii… nu se supara nimeni… :o)

E OK si varianta cursurilor (la cluburi sau online), deoarece nu sunt chiar asa scumpe si in plus primesti sfaturi si informatii utile chiar de la fotografi profesionisti.  Dar… depinde de fiecare.

Cele mai bune poze se fac, nu cu cele mai noi si mai sofisticate aparate foto, sau cu cele mai profi accesorii, ci… folosind ceva mult mai de pret… IMAGINATIA. Un peisaj sau un obiect, se poate poza intr-un infinit de ipostaze. Acesta este farmecul artei fotografice!

Imaginatie

IMAGINATIE