Aplicatii utile – Internet

3 octombrie 2010 at 02:43

In Romania, pana de curand, cea mai cunoscuta retea de socializare era HI5 (poate mai este si acum). Toata lumea cauta noi si noi prieteni (cunoscuti si necunoscuti), pentru a vedea ce poze au. Unii aveau poze de la nunta, altii din concediu, altii cu prietenele, altii cu masinile… si tot asa.

Doar ca, la un moment dat a inceput mania: ‘Farm Ville’, ‘Mafia Wars’, ‘Pet Ville‘ si alte cateva joculete, a celor de la Facebook. Toata lumea construieste ferme, cultiva produse agricole, creste animale,… de zici ca a innebunit lumea. Si nu va speriati, nu e doar la noi. E peste tot in lume. In cativa ani, Facebook a reusit sa detroneze Google cu tot cu sutele de aplicatii pe care le are (search, foto, news, maps…).

 

Facebook vs Google vs Yahoo - Compete.com

Facebook vs Google vs Yahoo – Compete.com

Incet, dar sigur, a intrat in scena si reteaua de socializare… Twitter. Aici nu mai vezi poze, nu te joci, doar trimiti mesaje (cu link-uri) prietenilor, pentru a-i informa de noile stiri aparute online. O combinatie intre Sms si Mirc. Toata lumea vorbeste cu toata lumea.

In mod normal, pentru a vedea noutatile legat de cele doua retele de socializare noi: Facebook si Twitter, trebuie sa intri pe pagina lor oficiala. Doar ca e destul de enervant sa tot intri sa verifici care ce a mai scris, sa ai o gramada de pagini deschise in browser.

Astfel ca, am cautat o aplicatie desktop care sa ma anunte tot timpul cand sunt noutati, plus ca sa le vad pe ambele deodata, fara sa tot intru in 100 de pagini. De gasit, am gasit mai multe aplicatii, dar cea mai usor de folosit mi s-a parut a fi TweetDeck (pentru desktop, se poate descarca de aici).

De ce TweetDeck? Pentru ca:

– poti sa vezi noutatile din conturile: Facebook, Twitter, Google Buzz, MySpace, Foursquare, LinkedIn;

– este compatibil: Windows, Linux, Android, Iphone, Ipad;

– poti sa vezi doar anumite categorii din conturile respective (stiri, poze, video, grup prieteni, canale Twitter…);

– conturile/categoriile sunt pe coloane;

– notificarile se pot personaliza: detaliate sau sumar; sa apara sus-stanga, sus-dreapta, jos-stanga, jos-dreapta; cu sunet sau fara sunet;

– pozele si videoclip-urile se deschid cu el (nu se deschide o nou fereastra de internet); doar link-urile catre site-uri se deschid separat;

– atat timp cat stai la calculator, el te informeaza in timp real, cine, ce ti-a mai scris.

In afara de retelele de socializare, o alta metoda de a fi la curent cu noile stiri/articole din portalele preferate, o reprezinta abonarea prin mail sau RSS. Inainte era abonarea la Newsletter prin intermediul mail-ului. Te abonezi si primesti zilnic direct in mail, cele mai noi stiri. Oricum, majoritatea dintr noi intram zilnic sa ne verificam mail-urile. Este buna si varianta aceasta, doar ca la un moment dat ai tot mai multe mail-uri si nu mai ajungi sa le citesti pe toate (multe din ele fiind nefolositoare). Astfel ca ajungem la abonarea prin RSS. Eu citesc feed-urile RSS cu ajutorul Google Reader.

La fel ca si in cazul retelelor de socializare, un minus il reprezinta faptul ca trebuie sa tot intru sa verific ce s-a mai modificat in cont, cine ce a mai scris. Se cerea si aici o aplicatie desktop care sa ma ajute. Dupa ce am incercat mai multe ‘agregatoare/readere’ (gasiti o lista completa pe Wikipedia), am ajuns la concluzia ca ‘FeedDemon‘ e cel mai potrivit (versiunea 3.1.0.30 se poate descarca aici).

De ce FeedDemon? Pentru ca:

– stie sa importe feed-urile din Google Reader si sa se sincronizeze cu el (multe nu stiu si trebuie sa le reintroduci una cate una – naspa);

– apar notificari pe ecran, cand sunt noi articole;

– titlul articolelor necitite sunt ingrosate, iar odata citite revin la scrisul normal; sunt aplicatii la care scrisul este la fel chiar daca ai citit sau nu articolul respectiv; la un moment dat nu mai stii care le-ai citit si care nu;

– se poate configura usor: afisare dupa directoare, dupa feed-uri, dupa feed-urile necitite… tot felul de combinatii (eu am ales Views: Feed View iar Browser Position: Browser on Right – asa seamana cu Google Reader);

– are browser integrat (nu trebuie sa deschizi noi pagini de internet daca vrei sa vezi tot articolul); se pot deschide chiar mai multe ferestre; nice.

FeedDemon_Desktop

Observatie feed-uri: Chiar daca la multe site-uri se poate citi la feed-uri tot articolul sau sumarul (poza + putin text), multe din ele inca nu sunt optimizate bine (un text sumar). De exemplu, daca ma abonez la un site si am la feed-uri 2-3 randuri de text, mai mult ca sigur ca nu o sa citesc. Insa daca la feed-ul respectiv mai apare o poza cat o fi ea de mica si urata, daca imi atrage atentia, sigur voi citi articolul. Poate ca unii nu sunt asa si citesc tot ce misca. Eu nu mai am nici rabdare si nici timp sa citesc toate prostiile. Prea multa informatie, prea putin timp. Sorry!

PS. Pe mine ma ajuta aplicatiile prezentate aici. Poate va ajuta si pe voi.