Windows 10 Spion (keylogger)

7 octombrie 2014 at 22:22

La 4 zile de la lansarea din 30 septembrie 2014, a noului sistem de operare Windows 10 Preview, am hotarat sa il incerc si eu, sa vad ce stie/poate.

windows-10-start-menu

S-a descarcat foarte repede (cu 21 Mb, la abonament RDS 200). S-a instalat foarte repede. S-a blocat o singura data la un pas, a dat restart dupa care a mers mai departe. Driverele si ce a mai avut acolo s-au instalat si ele foarte repede. Ca sa nu mai spun de noul meniu START care are ambele versiuni, atat cel vechi de la Windows 7 cat si un meniu METRO, cu iconite mari la programe. Toate bune si frumoase. Nimic de reprosat.

In schimb, cand am ajuns la instalat de antivirus…. pauza. Eu folosesc BitDefender, pentru ca are de toate, stie de toate. Dar pe Windows 10 Preview nu am reusit nicicum sa il instalez. Nici versiunea mica (6 Mb), care descarca programul online cand se instaleaza, nici versiunea full de 400 Mb. Nimic. La instalare se inchidea instant fereastra. Chiar si cu drepturi de Admin.

Am cautat pe net sa vad posibile cauze si… SURPRIZA. Baietii de la Windows, ca sa poata imbunatatii versiunea finala a Windows 10 ce va aparea la sfarsitului lui 2015, au hotarat sa amplaseze un KEYLOGGER  care citeste tot ce scrii tu la tastatura. Si nu numai KEYLOGGER. Am inteles ca pot sa iti acceseze cu noul Windows 10 Preview si microfonul, adresele de email, apelurile/sms-urile si multe altele. Eu inteleg ca e PREVIEW, ca e alfa, beta, de test, demo, ca e gratuit,… dar s-a inventat butonul de ‘Feedback‘ unde poti trimite eventuale erori, nemultumiri, propuneri,… Iar cum BitDefender descopera imediat keyloggeri, spyware, malware, … a fost blocat din start ca sa nu fie descoperiti/blocati/stersi ‘spionii’ inserati in Windows 10.

Concluzia:

La fel de repede cum s-a instalat, asa de repede l-am si dezinstalat. Pacat. Mergea si arata destul de bine, mai ales cu noul START. Asteptam varianta FINALA si sa speram ca aceea va fi fara ‘spioni’ ascunsi prin ea.