Virusi pe ‘smartphones’ (telefoane cu touchscreen)

25 decembrie 2010 at 01:12

Telefoanele cu ‘touchscreen’ (adica ‘smartphones’) devin tot mai prezente in viata tuturor. In primul rand, deoarece sunt tot mai accesibile ca pret. Daca inainte costa o avere sa cumperi un astfel de telefon (2.000-3.000 lei), acum pretul lor este cuprins intre 300 si 2.000 lei. Plus ca ele pe langa functia standard a unui telefon, de a suna si de a raspunde, mai au si o multime de alte caracteristici/intrebuintari: poti face poze cu ele (3, 5; 8 Mp), video (VGA, 720p), au functie de GPS (foarte utila uneori), poti sa verifici cu ele mail-urile, sa navighezi pe internet, sa socializezi via Facebook/Twitter (si/sau alte multe retele sociale), sa deschizi/vezi documente (doc, xls, pdf, pps,…) si nu in ultimul rand… sa te joci. Singurul dezavantaj major (deocamdata)… bateria.

SmartPhones

Odata cu multitudinea de  functii integrate (de aici si denumirea de ‘smartphones’ – telefoane destepte), ele devin incet, un inlocuitor al calculatorului sau laptopului.Pe calculatoare stim foarte bine, ca este foarte important sa ai un antivirus pentru a te proteja de sutele de: spam-uri, malware, spyware,… si cel mai important, de VIRUSI, care apar zilnic, tot mai complecsi si mai devastatori.

Eu, pe majoritatea prietenilor pe care ii stiu cu ‘smartphones’, nu folosesc antivirus. Ei merg pe ideea ca, smartphone-urile nu sunt chiar asa evoluate ca si calculatoarele si nu au cum sa fie virusate. Gresit! Odata virusate, se pot extrage: numere de telefon, poze personale, videoclipuri, documente… chiar si sa fie ascultate convorbirile (in afara de SRI, CIA, FBI si cine le mai asculta).

Cum stiu ca pot fi virusate?  Pai, chiar eu am fost infectat zilele trecute de un astfel de virus. Ce e mai ciudat, este faptul ca virusul era de tip ‘exe‘, format intalnit la sistemele windows, iar eu avand Nokia 5800 XM (Sistem de Operare Symbian S60 v5), folosesc doar fisiere cu format ‘cab‘, ‘.sis‘ si ‘.sisx‘. Nu stiu de unde si cum am facut rost de el (mail sau internet), dar din momentul in care antivirusul l-a detectat si pana am dat la antivirus o scanare completa, erau deja pe telefon, 12 fisiere infectate.

Virusi_5800_XM

Noroc pe mine cu antivirusul, ca m-a anuntat imediat ce a aparut virusul pe telefon si ca a reusit sa stearga de pe telefon toate fisierele infectate. Dar, oare ce se intampla daca nu as fi avut antivirus?