Eroare Toshiba L300-1AM

28 ianuarie 2009 at 16:21

Articolul se adreseaza tuturor celor care au cumparat Laptop (notebook) Toshiba L300-1AM (si nu numai) fara sistem de operare. .. si care nu se au cu noile harduri SATA.

Laptop Toshiba L300-1AM

Laptop Toshiba L300-1AM

Am comandat pentru cineva, un laptop de la un magazin online (mai nou, nu ducem lipsa de ele). El a vrut un laptop cat mai performant si cat mai bun si sa fie Toshiba… a auzit el ca sunt destul de bune. Cum el nu se stia asa bine cu magazinele astea online si cum eu am mai facut cumparaturi in acest mod, am hotarat sa ai comand un laptop Toshiba L300-1AM. Era la super oferta: laptop + 2 Gb Ram bonus + geanta + mouse = 1890 ron. Super oferta… ce mai!

config1-toshiba-l3005

Configuratie Toshiba L300-1AM

Toate bune si frumoase, doar ca… era fara sistem de instalare (de aia era oferta asa avantajoasa…).

Asa ca dupa instalarea unui XP, au inceput sa apara tot felul de erori  (cu ecran albastru)…

erori-toshiba-l3003

Erori Toshiba L300-1AM

Initial am sunat la cei de la magazinul online si mi-au spus sa il duc inapoi sa vada ce si cum. Pana il trimite-am, pana s-ar fi uitat la el, pana venea inapoi… cam mult timp.

Asa ca am cautat pe Google, sa vad daca au mai fost si altii in situatia mea.  Si se pare ca au fost. Deoarece am descoperit SECRETUL ERORII:  toata smecheria era sa intru in BIOS la ‘Advanced‘ si la ‘SATA Controller Mode‘ sa pun in loc de ‘AHCI‘ cum era setat, sa pun ‘Compatibility‘.

config2-toshiba-l3002

SATA = (AHCI => Compatibility)

Hardul fiind SATA (adica model nou), nu este recunoscut de XP si atunci rezulta erorile cu ecran albastru.

Asa ca dupa trecerea pe ‘Compatibility‘, toate au mers struna. Yeee!

Desigur, am instalat de pe site-ul oficial Toshiba ultima varianta de BIOS, driverele pentru placa video, de sunet, de retea si ce programe mai sunt acolo…

Un programel interesant, gasit pe acel site, este ‘Face Recognition‘, care este pentru LOGIN. Adica iti scaneaza fata (cu ajutorul webcam-ului) si ai intrat in calculator (nu mai trebuie sa bagi parola). Nice!

O alta problema aparuta, a fost instalarea printre altele si a unui sistem Ubuntu pe laptop, dupa care a fost sters… O fi el interesant, o fi el super, o fi el fara probleme, dar… tot l-am sters.

Asa ca, in momentul cand am dat BOOT, am avut si windows si ubuntu (care fusese sters).

Din nou cautare Google, din nou cautat solutii… si gasit iar solutia (adica solutiile):

Varianta I: start: run, msconfig.exe, boot tab, delete invalid entry

Varianta II: Right click – My Computer and select Properties. Click – Advanced tab.  La Startup and Recovery click pe butonul Settings. Click pe Edit pentru a edita manual optiunile de pornire (aka boot.ini).

Concluzia: o fi el netu plin de site-uri porno si de tot ce vrei si ce nu vrei… da mai este catodata si folositor.

PS. Printre altele, cu aceasta ocazie (problema cu laptopu) am descoperit si sistemul de operare linux UBUNTU. Deci pe langa ca arata destul de bine (user friendly) si ca banuiesc ca e mult mai stabil decat windows, are si super optiunea sa testezi sistemul de pe CD (in ce limba vrei, inclusiv romana). Adica nu trebuie sa il instalezi, ci poti sa vezi cum merge si cum arata, direct de pe CD. Super tare!

ubuntu8-boot-menu