Aplicatii (Internet) pentru Nokia 5800 XM – Symbian S60 v5

25 ianuarie 2011 at 23:43

Daca pretul unui telefon Nokia 5800 XM (XpressMusic) nou, oscileaza intre 850-1.200 lei, cele second (folosite) pot fi gasite/cumparate mai nou, cu preturi cuprinse intre 400 si 550 lei. Si sunt atat de cautate la noi, incat in magazinul online de la Nokia ‘Ovi Store’, pe zi ce trece sunt tot mai multe aplicatii in romana si pentru Romania.

Nokia_5800_XM_OviStore

De ce sunt atat de cautate? Deoarece, in afara de faptul ca are sistemul de operare ‘Symbian’ (un sistem cam depasit/invechit, dupa parerea mea), are calitatile unui adevarat ‘smartphone’: display rezistiv TFT cu 16 M culori, de 360×480 pixeli; camera foto de 3 Mp, cu autofocus si blitz; inregistrare video VGA (640×480 pixeli) la 30fps; 128 RAM cu procesor ARM 11 de 434 MHz; 3G, WLAN, GPS… Sunt telefoane ‘smatphones’ cu alte calitati mai bune (filmare HD, camera 8 Mp, procesor 1 GHz, 512 RAM,…) dar in nici un caz la asemenea preturi mici.

Mai jos, veti gasi o lista cu aplicatiile care le folosesc cel mai des, pe al meu Nokia 5800 XM.

Nokia5800_Meniu

Internet:

Nokia5800_Internet

  • Navigare Internet: Opera Minieste mult mai rapid decat Opera Mobile; daca inainte de 1 iulie 2010, cel mai bun ‘browser’ era ‘Skyfire’ (avea foarte multe facilitati direct in ‘browser’, dupa ce au refuzat sa il mai comercializeze in tarile din Estul Europei (discriminare, ce mai), am fost nevoit sa trec pe Opera. E OK, dar nu are asa multe facilitati ca ‘Skyfire’. Pe sistemele de operare Android, am inteles ca ‘Skyfire’ se poate instala si la noi in tara. ‘Browser-ul’ standard (al telefonului) nu prea il folosesc. Este prea simplu si nu stie multe.

Nokia5800_OperaMini5

Alternativa: Opera Mobile

Nokia5800_OperaMobile

  • Messenger: Nimbuzz – este varianta cea mai buna pentru vorbit pe messenger; fata de aplicatiile eBuddy si Yahoo Messenger pentru Symbian, Nimbuzz este cel mai profi si cel mai usor de utilizat; are totusi si el unele dezavantaje: pentru a avea acces la toate conturile tale (yahoo, facebook, twitter, gmail…) trebuie sa iti faci un cont la ei (la Nimbuzz), plus ca mai nou, au scos ‘skype’ din conturile lor. Pacat! Daca era si ala, chiar erau toate.

Nokia5800_Nimbuzz

Alternative: Yahoo Messenger + Skype (yahoo messenger are interfata greoaie – ca si cum as merge pe browser-ul telefonului si as intra de pe pagina de yahoo.com – slabut)
Nokia5800_YahooSkype

  • Retele Sociale: Socially – initial am folosit ‘Gravity’, dar de cand a aparut ‘Socially’ (de ceva vreme), doar pe acesta il mai folosesc;

Nokia5800_SociallyAlternative: Facebook + Gravity (sunt OK si acestea, doar ca Socially e mai practic – toate la pachet si mai usor de folosit)

Nokia5800_FacebookGravity

  • RSS: Google Reader – afiseaza feed-urile din Google Reader

Nokia5800_GoogleReader

  • Email: Email for Nokia – 10 accounts – unde se pot adauga cate conturi vrei, inlusiv de la retelele importante: Yahoo, Gmail, Hotmail, AOL, Ovi (de la Nokia),…; odata setate conturile, noile mail-uri sunt afisate direct pe display-ul principal.

Nokia5800_Email

Alternative: are si telefonul propriul sistem de email, dar iti afiseaza noile mail-uri la categoria Messaging, Mailbox… e mai complicat.

Cititi in articolele viitoare, despre alte aplicatii folosite pe Nokia 5800 XM: aplicatii utile (antivirusi, vremea, convertor valutar,…), GPS, aplicatii pentru imagini si video, jocuri.