Aparitie Linux Mint 13 ‘MAYA’

29 mai 2012 at 22:52

Dupa cum bine stiti din articolul ‘Top Sisteme De Operare Linux 2010 – Nivel Incepatori‘, am ales sa folosesc ca sistem de operare Linux Mint (pe atunci era la versiunea 8). Si cum apare cate o versiune noua tot la 6 luni, pe 23 Mai 2012 s-a lansat cea de-a 13-a versiune  Linux Mint, denumita si ‘MAYA‘.

Sistemele de operare Linux folosesc diverse Medii Desktop: Gnome, KDE, XFCE sau LXDE. Doar ca, in prima faza, batalia se da pentru cel mai popular mediu desktop si anume ‘Gnome’ care este la o rascruce de drumuri:

– ‘Gnome 2.x‘ care desi este: stabil, matur, productiv… in ultimi 2 ani a fost intrerupt si abandonat de catre echipa de dezvoltare si o majoritate de distributii Linux.

– ‘Gnome 3.x‘ care este simplu, curat, mai placut, cu o infatisare mai moderna si noi functionalitati, dar care fiind la inceput de drum, inca mai prezinta unele probleme  ‘tehnice’.

De aici si cele doua versiuni ale noului Linux Mint 13 MAYA si anume: MATE 1.2 (care foloseste ‘Gnome 2.x’) si CINNAMON 1.4 (care foloseste ‘Gnome 3.x’). In curand, mai mult ca sigur ca vor aparea si versiunile care folosesc mediile desktop:  KDE, XFCE sau LXDE.

Linux-Mint-13

De ce atatea medii desktop? Pentru a multumii toti utilizatorii, de la cei care folosesc calculatoare cu procesor Intel Pentium 4/AMD Athlon si pana la cei cu Intel Core I7/AMD Phenom II X6. De exemplu, pe un Pentium 4 o sa reusesti sa instalezi si sa rulezi un sistem Linux Mint 13 – versiunea  Cinnamon (care are Gnome 3.x) si o sa mearga chiar si mai repede decat Windows XP, doar ca o sa mai ai unele mici blocari, cand o sa lucrezi cu mai multe ferestre deodata. In schimb cu versiunea LXDE (deocamdata doar Linux Mint 12), sitemul o sa mearga bine in orice imprejurari, fiind special conceput pentru calculatoare mai slabe.

Mai jos, am intocmit un mic tabel cu cerintele de sistem ale diferitelor medii desktop, folosite de sistemele de operare Linux (sursa renewablepcs.com).  Nota: mediul desktop UNITY (care foloseste Gnome 3.x), este folosit de catre Ubuntu, la versiunea 11.04 dar si la ultima versiune Ubuntu 12.04, care a fost lansata pe 26 aprilie 2012.

Sistem Linux Memorie RAM Procesor CPU
UNITY 1 Gb 1 GHz
KDE 615 1 GHz
Gnome 3.x 768 400 MHz
Gnome 2.x 384 800 MHz
XFCE 192 300 MHz
LXDE 128 266 MHz

Revenind la Linux Mint 13, se pare ca ruleaza cel mai bine (la capacitate maxima) pe sisteme cu 64 de biti. Asta nu inseamna ca nu merge pe sistemele 32 de biti. Merge, dar nu la capacitate maxima din ceea ce stie/poate.

Un aspect interesant pe care l-am descoperit la Linux Mint 13, este faptul ca acum poti sa instalezi/dezinstalezi Linux direct din Windows, ca si un program obisnuit. La instalarea sistemului Linux Mint 13, vei fi intrebat pe care partitie il instalezi (face un director unde va fi tot sistemul Linux), cat hard vrei sa folosesti pentru el (minim 8 Gb, dar recomand mai mult), limba, nume utilizator si parola. Linux Mint 13 InstallSe instaleaza el singur, iar la pornirea calculatorului vei fi intrebat ce sistem doresti sa folosesti, iar dar daca dupa un timp nu mai ai nevoie de Linux, te-ai saturat de el sau pur si simplu ai nevoie de spatiu pe hard, dai dezinstalare si in cateva secunde s-a sters tot directorul unde a fost salvat/instalat Linux Mint 13.

Pentru cei care nu vor sa scrie sistemul de operare Linux Mint 13 pe DVD (pe CD nu se poate deoarece are peste 800 Mb, cu sau fara codecuri), deoarece tot apar altele noi tot la 6 luni, se poate folosi programul ‘Universal USB Installer‘ care iti instaleaza sistemul pe un USB (minim 2 Gb) si il face bootabil. Astfel incat poti folosi sau instala Linux Mint 13 direct de pe USB (mai modern/mai rapid). Universal_USB_Installer

Un alt aspect placut la Linux Mint 13 este faptul ca in sfarsit sunt recunoscute toate componentele hardware ale unui calculator, chiar si cele vechi.  Am testat Linux Mint 13 pe un calculator cu doua placi de sunet:  una pe placa de baza si o placa de sunet externa (Sound Blaster Live! 24-bit) pe care Linux Mint 8 nu o recunostea. Acum le-a recunoscut pe amandoua din prima si  am posibilitatea de a alege/folosi pe care o doresc. Sau o camera web mai veche, pe care acum am reusit sa o folosesc (cu Kopete merge, cu Pidgin nu merge). Linux Mint 13 - Sound Card

Dupa instalarea noului sistem de operare Linux Mint 13, daca mai aveti si alte sisteme (Windows sau alte sisteme de operare Linux) la fiecare pornire sau repornire a calculatorului, veti fi intrebati care doriti sa porneasca, iar daca nu alegeti nimic, alege el automat Linux Mint 13 (dupa 10 secunde). In cazul in care doriti sa modificati ordinea, pentru a porni calculatorul cu alt sistem de operare, puteti folosi doua variante:  fie prin comenzi scrise in terminal, fie prin instalarea unui program ‘Startup Manager‘ cu ajutorul ‘managerului de programe. Gasiti aici mai multe detalii. Eu am folosit varianta mai simpla si am instalat programul ‘Startup Manager’, am ales sistemul preferat si gata treaba. Acum nu mai trebuie sa stau de fiecare data langa calculator la pornire, ca sa aleg sistemul preferat. Startup Manager - Linux Mint 13

La final, va mai spun doar doua lucruri care imi plac la Linux Mint 13 (desi am instalat atat MATE cat si CINNAMON, eu am ales sa raman cu MATE): pornire sistemului dureaza intre 10-15 secunde, iar oprirea sistemului dureaza pana la 5 secunde. Deci… am spus tot.