8 Meniuri de START pentru Windows 8

13 decembrie 2012 at 20:24

Fie ca ati incercat, fie ca veti incerca noul sistem de operare ‘Windows 8’ de la Microsoft, noua interfata ‘Metro’ face diferenta fata de vechile versiuni de Windows. Pentru unii, METRO va fi o aparitie binevenita/placuta (in sfarsit ceva nou, la vechiul Windows), iar pentru altii, noua interfata va fi o adevarata bataie de cap (pana cand se vor acomoda cu ea).
Metro

Pentru cei (multi) care nu vor sa renunte asa usor la vechiul meniu de START (‘Start Menu’), unde erau afisate toate: Control Panel, My Computer, All Programs, Recent Programs, Shut Down/Restart, Run, … mai jos, gasiti mai multe alternative: GRATUITE sau CONTRA COST. Topul va fi afisat, in functie de preferintele personale, legate de utilitate/design. Voi sunteti liberi, sa alegeti ce meniu de START doriti/va place.
Alternative START MENU pentru Windows 8

6 alternative meniuri de START pentru Windows 8 – GRATUITE:

Locul 1. StartMenu8
StartMenu8
StartMenu8 de la IObit, desi copiaza meniul de START de la Windows 7, cu un simplu click dreapta, poate fi optimizat foarte usor astfel incat sa omita interfata METRO, atat la pornirea sistemului de operare (va intra direct in ‘Desktop’ cu meniul de START activat), cat si prin dezactivarea colturilor/laturilor enervante. De ce StartMenu8? Este simplu, arata/merge bine, se poate optimiza usor.

Locul 2. Win8 StartButton
Win8 StartButton
Win8 StartButton ne lasa sa alegem interfata meniurilor de START de la versiunile: 98, XP, Vista/7 cat si una intre Win7 si Win8 (se vede in poza si video). Daca dam click drapta pe icoana de START, ajungem in meniul de setari, unde putem alege ca sistemul sa porneasca direct in modul ‘Desktop’, sa dezactivam colturile/laturile de la interfata METRO, sa alegem ca tasta de ‘Win’ + click mouse sa fie folosite pentru a intra in METRO sau in meniul de START (in functie de preferinte). De ce ‘Win8 StartButton’? Deoarece arata bine, iar interfata meniului se poate alege in functie de preferinte.

Locul 3. Classic Shell
Classic Shell
Classic Shell ne lasa iar sa alegem interfata meniurilor de START de la versiunile: 98, XP, Vista/7, dar… ca si dezavantaje: nu putem alege ca sistemul sa porneasca direct in ‘Desktop’ si nici sa dezactivam colturile/laturile care duc la interfata METRO. Plus ca este destul de obositor cu sutele de optiuni de a optimiza programul cat mai detaliat. ATENTIE: Classic IE / Classic Explorer, care se instaleaza odata cu meniul de START, de pot dezactiva/schimba in setari. Dar.. mai bine fara ele. Cu ele arata prea ‘classic’. De ce ‘Classic Shell’? Deoarece putem alege interfata meniului in functie de ce versiune am folosit anterior. Astfel ca trecerea va fi mai usoara.

Locul 4. Pokki
Pokki Start Menu

Pokki care este defapt un centru de programe (‘app store’) oferind programe compatibile cu Windows 8, mai ofera si un meniu/buton de START, total diferit de interfetele anterioare. Meniul de START obtinut: un amestec facut intre meniul Start conventional al sistemelor de operare Windows, aspectul meniului existent in Cinnamon pentru Ubuntu si functiile de notificare ale serviciilor de socializare disponibile Metro. Poate unii il vor considera prea complicat, altii foarte util. Cu Pokki, avem acces rapid la programele favorite (Favorites), programele instalate, setarile calculatorului, notificari de la retelele sociale sau cititorul de RSS, cautari atat locale cat si pe internet, plus un buton dedicat pentru a intra usor in interfata METRO la nevoie. Desigur ca are posibilitatea: de a ne loga direct in interfata ‘Desktop’ clasica si de a dezactiva colturile/laturile care duc la interfata METRO. De ce ‘Pokki’? Deoarece este un produs foarte bine pus la punct, rapid si incredibil de util pentru toti cei care vor ceva mai mult decat un simplu meniu de START, dar inca nu vor sa treaca la METRO.

Locul 5. Power8
Power8
Power8 este creat de catre o echipa de programatori din Ukraina. Meniul de Start ne ofera doua ferestre: in stanga putem alege/lista aplicatiile preferate, iar in dreapta avem meniul standard care cuprinde: Computer, Control Panel, Run, Shut Down,… Daca dam click dreapta pe butonul de START, alegem daca ne logam in interfata ‘Desktop’, sau daca dezactivam sau nu colturile/laturile care duc la interfata METRO. As putea spune ca seamana putin cu ‘Pokki’, dar cu un aspect mai slab si cu optiuni mai putine. Nu are icoana pentru START si are nevoie de ‘.Net Framework 4’ pentru a putea rula. De ce ‘Power8’? Deoarece este diferit de clasicul meniu de START, plus ca este destul de usor de setat/optimizat.

Locul 6. ViStart
ViStart
ViStart – de la Lee Soft este unul dintre primele programe, care au oferit meniu de START pentru Windows 8. El copiaza aproape identic meniul de la Windows 7, cu posibilitatea ajustarii transparentei ferestrei. Se mai poate modifica butonul de START, cat si fereastra meniului de START, prin descarcarea unor modele noi, de pe site-ul lor (Lee Soft), categoria Skins. In rest, nu mai are nimic. Nu tu logare in interfata ‘desktop’, nu tu dezactivare colturi/laterale care duc la interfata METRO. Nimic. Totusi… de ce ‘ViStart’? Pentru ca este o copie fidela a meniului de START din Windows 7.

2 alternative meniuri de START pentru Windows 8 – CONTRA COST:

Locul 1. Start8
Start8
Start8 – de la StarDock ofera in plus fata de versiunile gratuite (prezentate mai sus), o interfata mai placuta, care se integreaza mai bine cu noul Windows 8, posibilitatea de a alege intre clasicul meniu de START din Windows 7 si cel METRO (dar intr-o fereastra), modificarea ferestrei de START (SMALL, TALL, LARGE, WIDE), schimbarea iconitei de START cu altele presetate sau personalizate, schimbarea culorii ferestrei de START in functie de tema sistemului de operare, plus un buton dedicat in meniu, pentru a intra in interfata METRO. Dar, desigur si posibilitatea logarii direct in ‘Desktop’ si dezactivarea colturilor/laturilor. Aplicatia poate fi incercata gratuit timp de 30 de zile, iar daca hotarati ca totusi aveti nevoie de un meniu de START pentru Windows 8 si ca cele gratuite nu fac fata asteptarilor voastre, atunci va trebui sa scoateti din buzunar 4,99 USD/dolari, pentru a avea aplicatia fara restrictii de timp. De ce ‘Start8’? Deoarece se integreaza foarte bine cu noul sistem de operare (Windows 8).

Locul 2. StartIsBack
StartIsBack
StartIsBack ne ofera: logare direct in ‘Desktop’, dezactivarea colturilor/laturilor, schimbarea icoanei de START, modificarea transparentei ferestrei meniului, plus interfata din Windows 7. Textul poate fi schimbat in mai multe limbi internationale, exceptie limba Romana (desigur). Aplicatia poate fi incercata gratuit timp de 30 de zile, dupa care trebuie sa achizitionati fie o licenta pentru 2 calculatoare cu 3 USD/dolari, fie o licenta pentru 5 calculatoare cu 5 USD/dolari, prin PayPal. De ce ‘StartIsBack’? Deocarece nu va place nici o aplicatie din cele de mai sus, dar totusi aveti nevoie de meniul/butonul de START pentru a va descurca mai bine in noul sistem de operare Windows 8.